Inspection certification registration

OIC/SMIIC 1:2019 General Requirements for Halal Food (HALAL)

Міжнародний стандарт «Халяль» OIC/SMIIC 1:2019 Загальні вимоги до продуктів харчування Халяль

Якщо ваша система готова до сертифікації і Ви визначились зі стандартом, замовляйте прорахунок вартості сертифікації

Призначеність стандарту (Хто може використовувати?)

Стандарт розроблений на основі концепції Халяль, яка поєднує вимоги до харчових продуктів Халяль як частина загальної системи управління та контролю, щоб гарантувати, що харчові продукти Халяль виробляються відповідно до Норм Ісламу. Цей стандарт встановлює загальні вимоги до виробництва харчових продуктів та послуг Халяль для будь-якого етапу харчового ланцюга. Стандарт надає загальну інформацію відповідним сторонам, таким як споживачі, виробники, органи з оцінки відповідності тощо в основному про вимоги до харчових продуктів Халяль, продукції та послуг з наступних питань:
  • джерела продуктів Халяль (Халяль та не-Халяль тварини, рослини і т. д.);
  • правила забою тварин та птахів;
  • особливі правила для харчових продуктів та послуг (м'ясо та м'ясні продукти, яйця та яєчні продукти, молоко та молочні продукти, напої, послуги громадського харчування тощо);
  • обробка харчових продуктів - обладнання, інвентар, виробничі лінії;
  • зберігання, демонстрація, обслуговування та транспортування;
  • гігієна, санітарія та безпека харчових продуктів;
  • валідація та верифікація;
  • ідентифікація та простежуваність;
  • упаковка та маркування (презентація на ринку);
  • правові норми - і т.д.
Стандарт розроблений на основі концепції Халяль, яка поєднує вимоги до харчових продуктів Халяль як частина загальної системи управління та контролю, щоб гарантувати, що харчові продукти Халяль виробляються відповідно до Норм Ісламу. Цей стандарт встановлює загальні вимоги до виробництва харчових продуктів та послуг Халяль для будь-якого етапу харчового ланцюга. Стандарт надає загальну інформацію відповідним сторонам, таким як споживачі, виробники, органи з оцінки відповідності тощо в основному про вимоги до харчових продуктів Халяль, продукції та послуг з наступних питань:
  • джерела продуктів Халяль (Халяль та не-Халяль тварини, рослини і т. д.);
  • правила забою тварин та птахів;
  • особливі правила для харчових продуктів та послуг (м'ясо та м'ясні продукти, яйця та яєчні продукти, молоко та молочні продукти, напої, послуги громадського харчування тощо);
  • обробка харчових продуктів - обладнання, інвентар, виробничі лінії;
  • зберігання, демонстрація, обслуговування та транспортування;
  • гігієна, санітарія та безпека харчових продуктів;
  • валідація та верифікація;
  • ідентифікація та простежуваність;
  • упаковка та маркування (презентація на ринку);
  • правові норми - і т.д.

Всі вимоги цього стандарту є загальними та призначені для застосування всіма організаціями у харчовому ланцюзі, незалежно від їх масштабів та складності структури. Сюди входять організації, які безпосередньо залучені в один або кілька етапів харчового ланцюга.

ВЕРСІЇ СТАНДАРТУ (ВЕРСІЇ ДЛЯ РІЗНИХ РИНКІВ)

OIC/SMIIC 1:2019 Загальні вимоги до продуктів харчування Халяль - міжнародний стандарт розроблений Інститутом Стандартизації та Метрології Ісламських Країн (The Standards and Metrology Institute for Islamic Countries «SMIIC»). Стандарт OIC/SMIIC 1 приймається наступними державами-учасницями Експертної Групи зі стандартизації OIC (SEG), OIC та її органів: Афганістан, Албанія, Азербайджан, Бангладеш, Об'єднані Арабські Емірати, Бруней-Даруссалам, Алжир, Індонезія, Марокко, Палестина, Габон, Ірак, Іран, Камерун, Катар, Киргизстан, Кувейт, Лівія, Ліван, Мальдів Нігерія, Оман, Узбекистан, Пакистан, Сенегал, Сомалі, Судан, Сирія, Саудівська Аравія, Таджикистан, Туніс, Туреччина, Туркменістан, Уганда, Йорданія, Ємен, Боснія та Герцеговина. Приклади стандартів, що використовуються різними країнами:
  • OIC/SMIIC 1:2019 General Requirements for Halal Food;
  • TSE TS-OIC/SMIIC General Requirements for Halal Food;
  • UAE.S 2055-1:2015 Продукти харчування Халяль. Частина 1: Загальні вимоги;
  • UAE.S 993:2015 Вимоги до забою тварин за Ісламськими Правилами;
  • GSO 2055-1:2015 Продукти харчування Халяль. Частина 1: Загальні вимоги;
  • GSO 993:2015 Вимоги до забою тварин за Ісламськими Правилами;
  • MS 1500:2009 Халяль продукти харчування – виробництво, підготовка, обробка і зберігання. Загальні настанови.

Сфера застосування стандарту (Для чого потрібен?)

Стандарт встановлює основні вимоги, які повинні дотримуватися на будь-якому етапі харчового ланцюга (від сировини до кінцевої продукції), включаючи виробництво, обробку, розповсюдження, зберігання та поводження з харчовими продуктами та їх інгредієнтами, від первинного виробництва до споживання Халяль харчових продуктів та продукції відповідно з Нормами Ісламу.

Вимоги щодо застосування цього стандарту для всіх організаціях містяться у стандарті правил Сертифікації «Халяль». Сертифікація «Халяль» — це процес, який забезпечує характеристики та якість продукції відповідно до правил, встановлених Ісламською радою, які дозволяють використовувати марку «Халяль». Сертифікат «Халяль» — це документ, який гарантує, що продукти та послуги, призначені для мусульманського населення, відповідають вимогам ісламського права і, отже, придатні для споживання як у країнах з більшістю мусульман, так і в західних країнах, де є значна група населення, яка сповідує іслам (Франція , Німеччина, Великобританія, Іспанія).