HACCP: Hazard Analysis and Critical Control Point
НАССР: Постійно діючи процедури, засновані на принципах системи управління безпечністю харчових продуктів
Якщо ваша система готова до сертифікації і Ви визначились зі стандартом, замовте прорахунок вартості сертифікації
Призначеність стандарту (Хто може використовувати?)
Система HACCP може використовуватися на всіх етапах харчового ланцюга, від процесів виробництва та приготування харчових продуктів до пакування та розподілу. Аналіз ризиків та критичні контрольні точки (HACCP) є міжнародно визнаною системою зниження ризику загроз безпеки харчових продуктів.
Концепція системи НАССР полягає в тому, що вона дозволяє виробникам застосувати профілактичний підхід, який визначає і контролює потенційні ризики у виробничому середовище, завдяки цьому, можна легко виявити недоліки, які впливають або можуть вплинути на безпеку харчової продукції та вчасно внести корекції на таких технологічних етапах, перш ніж продукцію буде вироблено, упаковано та спожито.
Законодавство
У Європейскому союзі, Радою Європи було прийнято Regulation (EC) No 852/2004 On the hygiene of foodstuffs Про санітарно-гігієнічні правила виробництва харчових продуктів».
В Україні видано Закон України «Про безпечність та якість харчових продуктів», НАКАЗ Міністерства аграрної політики та продовольства №590 від 01.10.2012 «Про затвердження Вимог щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР)».
Система HACCP може використовуватися на всіх етапах харчового ланцюга, від процесів виробництва та приготування харчових продуктів до пакування та розподілу. Аналіз ризиків та критичні контрольні точки (HACCP) є міжнародно визнаною системою зниження ризику загроз безпеки харчових продуктів.
Концепція системи НАССР полягає в тому, що вона дозволяє виробникам застосувати профілактичний підхід, який визначає і контролює потенційні ризики у виробничому середовище, завдяки цьому, можна легко виявити недоліки, які впливають або можуть вплинути на безпеку харчової продукції та вчасно внести корекції на таких технологічних етапах, перш ніж продукцію буде вироблено, упаковано та спожито.
Законодавство
У Європейскому союзі, Радою Європи було прийнято Regulation (EC) No 852/2004 On the hygiene of foodstuffs Про санітарно-гігієнічні правила виробництва харчових продуктів».
В Україні видано Закон України «Про безпечність та якість харчових продуктів», НАКАЗ Міністерства аграрної політики та продовольства №590 від 01.10.2012 «Про затвердження Вимог щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР)».
Сфера застосування стандарту (Для чого потрібен?)
Будь-яка організація, яка бере участь у харчовому ланцюгу від виробництва харчових продуктів до обробці харчових продуктів, може використовувати HACCP для мінімізації або усунення загроз безпеки для харчових продуктів.
Застосування принципів HACCP є поширеним у розвинених країнах світу, в ЄС та в Україні є юридично обов'язковим для багатьох галузей промисловості.
Приклади галузей, які мають застосовувати HACCP:
- виробництво;
- переробка;
- виробництво упаковки для харчових продуктів;
- зберігання, транспортування та дистрибуція;
- приготування та розподіл продуктів харчування – для лікарень, готелів, ресторанів, авіакомпаній та інших компаній;
- роздрібна торгівля та кейтеринг і т.д.