ISO 22000:2018 – Системи управління безпечністю харчових продуктів
ДСТУ ISO 22000:2019. Системи управління/керування безпечністю харчових продуктів. Вимоги до будь-якої організації в харчовому ланцюзі (СУБХП / СКБХП)
Якщо ваша система готова до сертифікації ISO 22000:2018, замовте розрахунок її вартості
Хто може використовувати стандарт ISO 22000:2018
Стандарт ДСТУ ISO 22000:2019 в Україні призначений для запровадження системи управління/керування безпечністю харчових продуктів (СУБХП/СКБХП) в організаціях, безпосередньо чи опосередковано залучених до харчового ланцюга. Цей стандарт призначений для розгляду лише тих аспектів, які стосуються безпеки продуктів. Тим не менш, через свій підхід, він також використовується для організації та реагування інших специфічних аспектів щодо харчових продуктів.
Потенційні вигоди від запровадження системи управління/керування безпечністю продуктів, згідно з цим стандартом, такі:
- здатність постійно постачати безпечні харчові продукти та продукти й послуги, які задовольняють вимоги споживачів, а також відповідні законодавчі та регуляторні вимоги;
- урахування ризиків, пов’язаних із цілями організації;
- здатність демонструвати відповідність установленим вимогам до системи управління/керування безпечністю продукції.
Стандарт ДСТУ ISO 22000:2019 в Україні призначений для запровадження системи управління/керування безпечністю харчових продуктів (СУБХП/СКБХП) в організаціях, безпосередньо чи опосередковано залучених до харчового ланцюга. Цей стандарт призначений для розгляду лише тих аспектів, які стосуються безпеки продуктів. Тим не менш, через свій підхід, він також використовується для організації та реагування інших специфічних аспектів щодо харчових продуктів.
Потенційні вигоди від запровадження системи управління/керування безпечністю продуктів, згідно з цим стандартом, такі:
- здатність постійно постачати безпечні харчові продукти та продукти й послуги, які задовольняють вимоги споживачів, а також відповідні законодавчі та регуляторні вимоги;
- урахування ризиків, пов’язаних із цілями організації;
- здатність демонструвати відповідність установленим вимогам до системи управління/керування безпечністю продукції.
Версії стандарту
ISO 22000:2018 Food safety management systems — Requirements for any organization in the food chain – міжнародна версія стандарту, розроблена для забезпечення безпеки глобального ланцюжка постачання продуктів харчування. Вимоги спрямовані на досягнення міжнародної гармонізації, що веде до підвищення безпеки продуктів по всьому ланцюжку поставок через кордони для будь-якої організації харчового ланцюга.
ДСТУ ISO 22000:2019 Системи управління безпечністю харчових продуктів. Вимоги до будь-якої організації в харчовому ланцюзі (ISO 22000:2018, IDT) / ДСТУ ISO 22000:2019 Системи керування безпечністю харчових продуктів. Вимоги до будь-якої організації в харчовому ланцюзі (ISO 22000:2018, IDT) – це стандарт, який є перекладеним ISO 22000:2018 та прийнятим національним стандартом України методом відповідності (Ступінь відповідності - ідентичний (IDT)). Стандарт призначений для використання на території України.
Сфера застосування сертифіката на основі стандарта ISO 22000:2018
Безпечність харчових продуктів пов'язана з наявністю небезпечних чинників у таких продуктах під час споживання (вживання споживачем). Оскільки небезпечні чинники, що загрожують безпечності продуктів, можуть виникнути на будь-якій ланці харчового ланцюга, адекватне керування в усьому харчовому ланцюзі є суттєво важливим.
Отже, харчові продукти можна убезпечити спільними зусиллями всіх сторін у харчовому ланцюзі. Цей стандарт встановлює вимоги до СКБХП, яка поєднує такі загальновизнані ключові елементи:- взаємодійове (інтерактивне) інформування;
- системне керування;
- програми-передумови;
- принципи аналізу небезпечних чинників і критичних точок керування (НАССР).
Крім того, цей стандарт засновано на принципах, загальних для всіх інших стандартів на системи керування. Принципи керування такі:
- орієнтування на замовника;
- лідерство;
- задіяність персоналу;
- процесний підхід;
- поліпшення;
- прийняття рішень на підставі фактичних даних;
- керування взаємовідносинами.