РЕГЛАМЕНТ ЩОДО МАТЕРІАЛІВ ТА ПРОДУКЦІЇ, ЯКІ КОНТАКТУЮТЬ З ПРОДУКТАМИ ХАРЧУВАННЯ
REGULATION (EC) No 1935/2004 (FCMs)
Якщо Ви впізнали свою продукцію за описом або точно знаєте, що вона підпадає під дію Regulation (EC) № 1935/2004, замовте прорахунок вартості сертифікації
Регламент ЕС 1935/2004 охоплює всі матеріали та предмети, які безпосередньо або опосередковано контактують з харчовими продуктами, незалежно від матеріалу. Регламент гарантує, що матеріали, що контактують з харчовими продуктами, не загрожують здоров’ю людини, не змінюють склад, запах чи смак харчового продукту.
Цей Регламент охоплює матеріали та предмети, які:
- призначені для контакту з їжею;
- вже контактують з їжею;
- очікується, що будуть контактувати з харчовими продуктами.
Існує багато застосувань для матеріалів, що контактують з харчовими продуктами, від упаковки харчових продуктів до виробничого обладнання, конвеєрних стрічок і споживчих кухонних товарів.
Регламент ЕС 1935/2004 не поширюється на:
- антикваріат;
- їстівні матеріали для покриття та покриття харчових продуктів (наприклад, шкірку сиру);
- стаціонарне громадське чи приватне обладнання водопостачання.
До непрямого контакту з продукцією зазвичай відноситься харчові упаковки, які складаються з внутрішньої та зовнішньої упаковки, наприклад сухий корм, упакований у паперовий пакет, упакований у картонну коробку, або чайний пакетик у картонній упаковці.
Усі матеріали, що контактують з харчовими продуктами, на які поширюється гармонізоване європейське законодавство, потребують Декларації відповідності. У цьому документі стверджується, що матеріали відповідають чинним нормам, що підтверджує безпеку матеріалу та сумісність із харчовими продуктами.
Декларація відповідності повинна супроводжувати матеріали, що контактують з харчовими продуктами, до яких існують особливі вимоги. Ці особливі вимоги наразі охоплюються наступним законодавством:
- Регламент (ЄС) № 10/2011 щодо пластикових матеріалів;
- Регламент (ЄС) № 450/2009 про активні та інтелектуальні матеріали;
- Регламент (ЄС) № 282/2008 про перероблені пластикові матеріали;
- Директива 84/500/EEC щодо кераміки;
- Директива 2007/42/EC щодо плівки з регенерованої целюлози;
- Регламент GMP (ЄС) № 2023/2006 про належну виробничу практику матеріалів та виробів, призначених для контакту з продуктами харчування.
ВАЖЛИВО: Стаття 3 Регламенту ЄС (ЄС) № 1935/2004 і статті 5-7 Регламенту ЄС (ЄС) № 2023/2006 передбачають впровадження належної виробничої практики (GMP) на всіх операціях з виробництва упаковки для харчових продуктів. GMP має на меті гарантувати, що продукти постійно виробляються та контролюються відповідно до стандартів якості, які відповідають їх призначенню.
Матеріали, виготовлені відповідно до GMP, підтримують виробників упаковки для харчових продуктів і матеріалів, що контактують з харчовими продуктами, у їхньому зобов’язанні продавати лише продукти, які повністю відповідають європейським вимогам до матеріалів, які контактують з харчовими продуктами.
Європейські нормативні вимоги безпеки харчових продуктів
